Jul i Provence: ostron, champagne och tretton efterrätter

Jul, Noël, stavas champagne, ostron och julstubbe på franska. Ostron finns året runt men det är på vintern som de är som allra bäst och det är till jul och nyår de säljs som allra mest. De har sällskap av många musslor, snäckor och räkor av alla storlekar. Ett par dagar före jul fylls alla affärer av lådor av ostron och det flyttar ut ostronhandlare på torgen. De öppnar ostron snabbt och effektivt, bara att bära hem en cellofaninpackad bricka. Det finns många olika sorters ostron som alla smakar olika beroende på var de har levt sina liv. De vanligaste är de japanska skrovliga jätteostronen men ibland finns det platta europeiska ostron också. Champagne är den givna festdrycken även om det finns en hel del provensalska vitviner som passar bra till skaldjur.

De provensalska tretton efterrätterna

En provensalsk tradition är de tretton efterrätterna. Det är inte riktigt så övermäktigt som det låter utan snarast en efterrätt i tretton delar som torkade dadlar, kanderad kastanjer, korsikanska klementiner och mörk hård nougat. Det finns många varianter på vad som är de rätta mixen. Jag brukar gå till marknaden i Antibes för att handla de flesta delarna. På vägen går jag förbi något av konditorierna och handlar en julstubbe i miniformat som får vara en del av de tretton efterrätterna. Julstubbe är en tårta i stubbeformat. De tråkigaste är dekorerade rulltårtor men det finns smarriga konstverk också.

matmarknad med en disk i centrum. Folk som handlar. Julpynt hänger från taket.
Marché Provencale i Antibes i julskyltning för några år sedan.

Ovanstående är en avkortad version av det som står om mat och julseder i boken Ett år runt Antibes. Det är en ypperlig julklapp som jag hoppas att många har önskat sig. I väntan på julklappsutdelningen kan jag tipsa om att jag bloggat om min allra första jul i Antibes.

Ett år runt Antibes är vacker och informativ – en perfekt present.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen