Enorm julstubbe dukades upp för 27:de gången i Safranier

På tredje advent dukades den fram, julstubbarnas julstubbe. För 27:de gången var torget i Safranier fullt av människor som ville fotografera en riktigt lång julstubbe. De fick inte bara provsmaka den stora rulltårtan utan blev också bjudna på varm choklad, vin chaud och körsång. Tomten höll tal och tände julbelysningen.

Rejäl lång, tjock och fint pyntad julstubbe.

Fête de la bûche

In i det sista sprang kockarna runt och pyntade julstubben med stora marängsvampar, pepparkaksgubbar och grön spritsad grädde.

Frivilliga pyntar uppe på scenen inför en stor publik.

Julstubbe är sedan ett och ett halvt sekel en viktig fransk jultradition. Formen anspelar på ett riktigt vedträd. Förr, när folk bodde med öppen spis på landet, hade man till jul en särskilt stor stock som fick brinna hela julen. Numera är julstubbe en dekorerad rulltårta. Inför jul är skylfönstren till varenda pâtisserie fulla med dem.

Kör klädd i traditionella dräkter underhöll medan bagarna fixade det sista.

Fler franska och provensalska jultraditioner

Är du intresserad av franska jultraditioner och vill veta vad som är typisk fransk julmat? Eller läsa mer om franska högtider? Håll tummarna för att det ligger ett exemplar av boken Ett år runt Antibes under julgranen i år. I annat fall kan du låna den på ditt bibliotek eller beställa den överallt där böcker säljs.

Ofta jippon i Safranier

Safranier där denna fête de la bûche är fotad, är en frikommun i gamla stan i Antibes. Från början bodde fiskarna här, sedan flyttade författare och andra konstnärer in och nu är det en salig blandning av nationaliteter. Torget i kanten av Safranier är samlingsplatsen. Det är här det händer något så fort det är dags att uppmärksamma någon högtid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen