Vandra på Rivieran – 5 tips för att komma igång

Att vandra kan vara det allra bästa sättet att uppleva södra Frankrikes skiftande natur- och kulturhistoria. Det finns vandringar med hänförande utsikt och sådana med badmöjligheter i olika floder eller i Medelhavet. Vissa vandringslederna tar dig genom pittoreska bergsbyar längs gamla romerska vägar som bjuder på tvåtusen års historia. Du kan välja strapatser i mäktiga berg eller avslappnade strövtåg längs havet. Det finns leder som passerar historiska lämningar, trevliga matställen eller bjuder på intressanta växter. Det är bara att välja vandring utifrån säsong, dagsform och intresse. I denna artikel har jag samlat några grundläggande tips.

 • Välj rätt årstid
 • Välj transportmedel
 • Teckna vandringslicens
 • Ladda upp med kartor
 • Packa pick-nick
 • Bonus: böcker och länkar för mer inspiration
Rivieran bjuder på snabba kontraster, vid kusten är det tätbefolkat men i bergen kan man vandra länge och bara säga bonjour till mötande ibland. (Vill du veta mer om hur du hittar denna utsikt, spana i Baou de St Jeannet sedd från Plan de Noves)

Höst och vår är bästa årstiderna för vandring

Under högsommarens värmeböljor är det alltför varmt för längre vandringar. Många av de vackraste områdena är dessutom avstängda på grund av brandrisk. Kortare turer längs havet kan fungera. På vintern är det ljust och härligt att vandra på många platser men det kan komma snö. Därför är höst och vår de perfekta årstiderna för att vandra. Våren är toppen för alla som vill spana på det rika utbudet av blommor. Hösten är ljum och förlänger den svenska sommaren.

I Ett år runt Antibes får du veta mer om vilka typer av aktiviteter och platser som är lämpliga under olika delar av året. Dessutom är den full av snygga foton.

Med tåg och buss kan du vandra mellan byar

Tåg och bussar har den stora fördelen att du kan kliva av på en station eller hållplats och vandra till nästa eller nästnästa utan att bekymra dig om parkering eller var du ska vända. Längs Rivieran är tågrälsen bitvis lagd precis vid havet vilket är perfekt ur vandringssynpunkt. Det finns också ett par tåg från Nice upp i bergen. Läs mer i blogginlägget Ta tåget till kustvandringar eller i boken Rivieran inom räckhåll.

Komplettera tåget med bussar och du kan ta dig till byar som ligger en bit från kusten. Bussnätet är väl utbyggt och fungerar utmärkt vardagar dagtid så länge du rör dig mellan byar. På de flesta busslinjer kan du fortfarande betala med kontanter men denna möjlighet är på väg bort och man behöver installera en app. Googla vad som gäller där du tänker gå.

De bruna vandringsskyltarna visar vägen. Här en i Biot som pekar mot Sentier de la Brague. Det är en vandring som fungerar utmärkt att nå med buss.

Bil öppnar upp obegränsade vandringsmöjligheter

Med bil finns är vandringsmöjligheter i princip obegränsade i de glesbefolkade bergen som tornar upp sig bakom kusten. Vandring är en folksport i Frankrike och det finns välmarkerade leder kors och tvärs i de flesta berg. En del av dessa följer gamla romerska vägar eller pilgrimsleder och passerar ruiner från tidigare generationer.

Det är bara att välja vilken typ av storslagen natur du vill uppleva. Vandringslederna är ofta välskyltade och väl underhållna. På helger möter man folk överallt och det är bara att förbereda sig på att säga bonjour till alla man möter. Just på helger tar parkeringsplatserna snabbt slut så vill du vandra någon av de mest kända lederna är en vardag bättre.

Kristina Svensson fotar floden Loup 2011. Det finns många vandringar runt Loup.

Överväg att skaffa vandringslicens

Organisationen Fédération Française de la Randonnée Pédestre erbjuder olika typer av vandringslicenser. De finns för helår eller som dagskort. För att teckna helår krävs ett läkarintyg på franska som visar att du är i fysisk form att vandra. Det krävs inte för endagslicenserna som är ett sätt att bekosta ledunderhåll. I licensen ingår olycksfallsförsäkring. Licens krävs för att delta i Svenska Rivieraklubbens olika vandringar. Läs mer om de olika licenserna här.

Rödvita markeringar visar var de långa GR-lederna går, musselskalen markerar pilgrimsleder.

Boka bord eller ta med picknick

Många vandringar passerar pittoreska byar. Det kan också dyka upp ett trevligt auberge i någon vägkrök. Förr gick det fint att vara spontan men efter pandemin har det blivit tuffare. Det beror på att en stor del av serveringspersonalen bytte yrke då. Det gör att de flesta restauranger har lite mer begränsade möjligheter att ta emot extra gäster.

Så nuförtiden kan det vara svårt att få bord om man spontant dyker upp. Ibland går det att trolla fram ett extra bord, ibland finns det något bageri med bitar av pissaladière men förberedelser är bra. Boka därför bord eller ta med pick-nick och avnjut dina favoriträtter med perfekt utsikt.

För kortare turer brukar jag satsa på vatten och en nybakad pain au chocolat. Det är snabbt att handla, väger nästan ingenting men den piggar upp ordentligt.

Hoppsan, fokus hamnade visst fel här. Bakom ruinen är havet.

Köp en karta och bara gå

Det finns många vandringsguider att tillgå, några tipsar jag om alldeles strax. Men jag vill slå ett slag för att skaffa en av de detaljerade kartorna och bara gå. Åk till en plats som bjuder på intressant natur, följ de bruna skyltarna och bara vandra. Låt dagsformen avgöra när det är dags att vända. Har man karta med sig kan man dessutom ofta snickra ihop en egen rundtur.

Franska bokhandlare har ofta välfyllda ställ med kartor och olika guideböcker på franska och engelska.

Läs en bok som inspiration

Det finns gott om böcker med vandringar på Rivieran. Ett par på svenska, något fler på engelska och massor på franska. Fördelen med att välja en led ur en bok är att det är någon som har vandrat många stigar och sedan gjort ett urval. Du får helt enkelt en kvalitetssäkrad vandring. På svenska har vi dessa.

 • Vandra i Provence av Eva Wallstam och Bo Stenson. Den senaste upplagan innehåller inte mindre än 80 vandringar av olika svårighetsgrad från hela Provence. Eva och Bo har vandrat i regionen i åratal och skrivit många guideböcker. Just denna har jag inte använt men däremot deras böcker från Härjedalen. Ska lägga till att jag träffat dem och de är urtrevliga.
 • Hike Nice – 15 utvalda vandringar nära Nice av Charlotte Gawell och Patrik Engström är en behändig volym med några av de mest kända vandringarna runt Nice. De har också inkluderat ett par från Mercantour.
 • Ett år runt Antibes är en av mina böcker från regionen. Den är ingen vandringsguide på samma sätt som de ovanstående utan den har fokus på vilka naturområden som finns i krokarna och vilken typ av växtlighet du möter. Den är rikt illustrerad med foton från olika vandringar.

Andra resurser för vandringsinspiration

 • Randoxygène är obligatoriskt att titta in på. Det är den officiella sajten så att säga och där finns information om vilka stigar som är stängda. Den är för närvarande bara på franska men numera finns det gott om appar som löser det eventuella hindret. Kartor fungerar på alla språk.
 • Mina vandringar i södra Frankrike. Genom åren har jag bloggat om en del av de vandringar jag gjort. Du hittar dem i omvänd kronologisk ordning via länken som går till min andra blogg där jag har fler inlägg.
 • Fler vandringar jag gjort. Jag har även publicerat några vandringar på denna sajt.
 • Svenska Rivieraklubben ordnar en hel del vandringar och olika medlemmar delar kontinuerligt med sig av sina favoriter i tidningen Rivieranytt.
Kristina Svensson på väg till ruinerna efter Châteauneuf Villevieille januari 2024.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen