Landstigningen vid Cap Dramont när Rivieran befriades

Landstigningsbåt som står vid Cap Dramont.

För 79 år sedan var just denna landstigningsbåt full med soldater på väg mot en strand. I Operation Dragoon ingick tio hangarfartyg och 300 000 soldater. De landsteg på stränderna runt St-Tropez och Le Dramont öster om St-Raphaël. Att befria kusten gick hyfsat snabbt, stridsmoralen hos ockupanterna var låg och de drog sig på många ställen tillbaka utan särskilt mycket motstånd.

Fast först sprängde de allt de kunde. Fyren på Cap d’Antibes sprängdes dagen innan de allierade nådde Antibes, ett par dagar efter att Port Vauban drabbats av samma öde. Striderna blev längre och hårdare uppe i bergen. Men den historien tar vi en annan dag.

Den 15 augusti är det helgdag. Det är faktiskt inte på grund av la liberation, den firas på lite olika datum. Antibes och Biot befriades 24 augusti och Nice fyra dagar senare och det är då det är party i respektive ort. Dagens helgdag är katolsk, Assomption de Marie det vill säga jungfru Marie himmelsfärd.

Upplev historiska Rivieran

Om du är intresserad av områdets historia ska du spana in Upplev historiska Rivieran. Det är historiekapitlet som växt så mycket att det fyller en helt egen bok.

(Detta foto har jag tidigare publicerat i sociala medier men också flyttat hit).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen