Res enkelt till franska Rivieran med tåg, bil eller flyg

En av franska Rivierans fördelar är att det är lätt att åka hit oavsett om man föredrar tåg, bil eller flyg som färdmedel. Väl på plats är det också lätt att utforska alla orter längs kusten med tåg, buss eller cykel. Kollektivtrafiken har flera fördelar där den största kanske är att den inte behöver fickparkeras. Det är bara om man vill upp i bergen för att vandra som bil verkligen är att föredra. Bil är också praktiskt om man har hund. Hundar som är tillräckligt små för att få plats i en väska är välkomna på tågen. Det är förvisso en tolkningsfråga vad som får plats i en väska, men för hundägare är det enklare att röra sig med bil.

Flyg till Nice flygplats

Det snabbaste sättet att resa till Rivieran är att flyga, flygtiden från Arlanda till Nice flygplats är drygt tre timmar. Antalet avgångar är tätast sommartid men det går direktflyg från Arlanda och Kastrup året runt. Nice flygplats ligger i ena änden av den långa strandpromenaden. Det är därför lätt att ta sig in till centrala Nice. Den sportige kan promenera eller hyra en blå cykel. Alla med packning väljer istället spårvagnen. Både terminal ett och två har spårvagnshållplatser. Ta rätt linje bara, för de flesta är det nummer två mot Lympia. Spårvagnsbiljetten köps i automater innan man kliver ombord. Biljetten måste sedan stämplas ombord för att vara giltig. Det är dock gratis att resa till St Augustin som är lokaltågens nya station. Sedan den byggdes åker jag sällan flygbuss som är dubbla priset jämfört med tåget men bussarna når orter som inte har tågförbindelse.

St Augustin tågstation

Lokaltågens lov har jag sjungit i många tonarter. Numera är det dessutom lättare att komma på dem eftersom det byggts en ny lokaltågstation St Augustin. Den nya ligger närmare flygplatsen och är mycket trevligare. Det finns dock bara en hiss så det är bra om man fixar bära sitt bagage i trappor om man inte vill köa.

Sommartid kan det vara lång kö till biljettautomaterna så då kan det vara käckt att ha appen redo och köpa biljett där istället. Men har man väl baxat upp sin väska och fått tag i en biljett är detta smidigt sätt att ta sig till alla orter som lokaltåget mellan Ventimiglia och Grasse trafikerar.

Lokaltåg vid St Augustin, tågstationen ett stenkast från flygplatsen.

Tåg blir en del av resan

Att ta tåget hela vägen från Sverige är något som har fått en renässans de senaste åren tack vare klimatdebatten. Nygamla natt-tågslinjer och nya bokningsappar förenklar tågresan som tyvärr fortfarande är ganska dyr. Nödvändiga investeringar tar tid men på sikt kan tågen bli riktigt bra med färre byten. Det är något rogivande att sitta på ett tåg och se hur växtligheten förändras. Dessutom kan man göra spontana stopp längs vägen, äta lunch i Paris eller varför inte snirkla sig genom Schweiz och åka världsarvet Bernina Express. Med bil och tåg är själva restiden runt tjugofyra timmar, men resan blir en del av upplevelsen.

Bil kan kombineras med vingårdsbesök

Att köra bil från Sverige är nästan alltid dyrare än att flyga, men kan vara en trevlig utflykt. Dessutom är det lättare att bära hem sina fynd från olika vingårdsbesök. En trevlig väg är att köra norrut genom Rhônedalen och ta sikte på Luxemburg. Eller så startar man österut och kör genom Piemonte och siktar på något av passen genom Alperna.

Samla mynt för att åka lokalbuss

Lokalbussarna når dit tåget inte går. Det är lätt att åka buss dagtid vardagar. Vill man åka buss är det enklaste att beväpna sig med en rejäl samling mynt och bara lämna fram lämplig mängd till chauffören. Det finns allehanda förköpsbiljetter men de ändras såpass ofta att jag har ledsnat på att tio-korten har slutat vara giltiga efter tre resor. Dessutom finns det en liten skog av olika bussbolag. Gemensamt är att det är relativt billigt att åka kollektivt.

Fler tips i reseguiderna till Rivieran

Fler tips för att ta sig till Rivieran och att ta sig runt finns i reseguiderna. Rekommenderar särskilt Rivieran inom räckhåll för alla som vill ta tåget. Den är skriven tillsammans med Maria Unde Westerberg som skriver en hel serie med tågtips.