Res till Rivieran med tåg, bil eller flyg (guide)

En av franska Rivierans fördelar är att det är lätt att åka hit oavsett om man föredrar tåg, bil eller flyg som färdmedel. Låt oss gå igenom dessa alternativ.

Flyg till Nice flygplats

Det snabbaste sättet att resa till Rivieran är att flyga. Flygtiden från Arlanda till Nice är drygt tre timmar. Från Kastrup kapar man en halvtimme. Antalet avgångar är tätast sommartid men det går direktflyg från Arlanda och Kastrup året runt.

Flygplatsen ligger i ena änden av den långa strandpromenaden i Nice, vilket gör det lätt att ta sig in till centrala Nice. Den sportige kan promenera eller hyra en blå cykel. Alla med packning väljer spårvagnen.

Spårvagn in till Nice

I Nice har man satsat på att bygga ut spårvagnsnätet med moderna fina linjer. Det finns hållplatser utanför både terminal ett och två. Eftersom det numera finns flera linjer gäller det att kliva på rätt linje. För de flesta är det linje nummer två mot hamnen Lympia.

Spårvagnsbiljetten köps i automater innan man kliver ombord. Biljetten måste sedan stämplas ombord för att vara giltig. Det är dock gratis att resa till St Augustin som är lokaltågens station.

Lokaltåg till alla orter längs kusten

Ska man till någon annan ort längs kusten kan man välja bort flygbussen och ta tåget. Det är enklare nu när lokaltågstationen St Augustin har byggts om och flyttats närmare flygplatsen.

På franskt maner är det trappor som gäller. Det finns en hiss men den blir det snabbt kö till. Sommartid kan det vara lång kö till biljettautomaterna så då kan det vara käckt att ha appen redo och köpa biljett där istället. Men har man väl baxat upp sin väska och fått tag i en biljett är detta smidigt sätt att ta sig till alla orter som lokaltåget mellan Ventimiglia och Grasse trafikerar.

Lokaltåg vid St Augustin, tågstationen ett stenkast från flygplatsen.

Tåg blir en del av resan

Att ta tåget från Sverige till Rivieran är något som har fått en renässans de senaste åren. Nygamla natt-tågslinjer och nya bokningsappar förenklar tågresan. Nödvändiga investeringar tar tid men på sikt kan tågen bli riktigt bra med färre byten. Det är något rogivande att sitta på ett tåg och se hur växtligheten förändras. Dessutom kan man göra spontana stopp längs vägen, äta lunch i Paris eller varför inte snirkla sig genom Schweiz och åka världsarvet Bernina Express.

Med tåg är snabbaste vägen oftast via Hamburg och Paris. Den vägen tar drygt 30 timmar från Sverige. Från Hamburg tar de flesta nattåg och utnyttjar restiden till att vila. Mellan Paris och Marseille går TGV-tågen tätt. Ett annat alternativ är att snirkla sig genom Italien och lära sig mer om Europas geografi. Den stora nackdelen med tåg är att det fortfarande är en ganska dyr affär. Interrail-pass är ofta billigast och ger flexibilitet. Sommartid kan det krävas en del framförhållning för att få sittplatser och sovvagnsplatser på populära linjer.

Bil kan kombineras med vingårdsbesök

Att köra bil från Sverige är nästan alltid dyrare än att flyga och tar en del tid. Själva körtiden om man tar rakaste spåret och inte fastnar i köer är runt 24 timmar. Men det kan vara en trevlig utflykt där man kan frakta mer packning och ha med sig fyrbenta familjemedlemmar. Dessutom är det lättare att bära hem sina fynd från olika vingårdsbesök. En trevlig väg är att köra norrut genom Rhônedalen och ta sikte på Luxemburg. På vägen passerar man exempelvis Champagne. Eller så startar man österut och kör genom Piemonte och siktar på något av passen genom Alperna.

Jag har skrivit en bloggserie om en betydligt längre väg, genom Baltikum.

Fler tips i reseguiderna till Rivieran

Fler tips för att ta sig till Rivieran finns i reseguiderna. Rekommenderar särskilt Rivieran inom räckhåll för alla som vill ta tåget. Den är skriven tillsammans med Maria Unde Westerberg som skriver en hel serie med tågtips.

Vill du ha restips på plats, kika i nästa del.

Rulla till toppen