Vieux Roquebrune är en ny favorit

– Kristina, du åker bara till udda ställen och inte dit alla andra åker.
– Nja, jag tog faktiskt en sväng till Monaco förra helgen för att kolla vad alla andra kollar på. Men i princip är det roligare leta upp andra ställen.
Konversationen ovan ägde rum 5 augusti i ett av Frankrikes få slott från Karolingerna. Det ska vara byggt ovanpå landets äldsta donjon från 970. Men hur vi än spanade kunde vi inte säkert identifiera stenar från den tiden. Det var greven av Ventimiglia som byggde en borg för att en gång för alla sätta stopp för saracenerna. De hade bland annat byggt ett örnnäste på den närbelägna kullen Éze. Till Éze åker alla. Den byn är full med tingeltangel-butiker. Det är inte Roquebrune.

Votivprocession

Att vi åkte dit just den 5 augusti beror på att det var dags för votivprocession. Det är en typ av vandrande skådespel som pågått sedan 1467. Vi var ett par stycken turister men mest var det byns invånare som följde det. Jag tog ett par hundra bilder. Men min Canon R7 var inställd på att fokusera på människor, vilket betyder att fokus mest bara flyttats till väggarna bakom, alldeles oavsett hur många människor jag siktade på. Kanske förstod inte kameran att det var människor när de var klädda som romare? (Snäll tolkning).
Vi var de enda som klev av tåget i Roquebrune. Det är hållplatsen efter Monaco (som i princip ligger nedanför min axel i bilden). Rälen ligger nere vid vattnet och det kanske syns på bilden att själva byn ligger en bit upp. Det var typ urvarmt att gå upp till gamla byn på sin klippa. Så kanske gjorde alla andra klokt som tömde tåget i Monaco som har hissar och rulltrappor. Men denna helg var mer i min smak.

Vi åt en supertrevlig lunch på en restaurang precis nedanför borgen (vars inträde var helt ok). Fler foton och mer text kommer i någon av mina kommande böcker. Ska bara tänka ut om denna plats bäst i boken med natur, kultur eller historia. Jag har ju delat upp dem i teman. Hur som, jag rekommenderar varmt att åka hit. Möjligen ännu mer svalare årstider.

(Ovanstående har tidigare synts på mitt Instagramkonto. Men jag tycker att det är käckt att ha det i egen regi också).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen