Firat fransk jul med midnattsmässa

I Frankrike är julafton en vardag. Inte en helt vanlig vardag, för det öppnas fler ostron än under de flesta av årets 364 övriga dagar, men ändå en dag då de flesta affärer har öppet. Den franska julen börjar traditionellt någonstans efter midnattsmässan. I år har jag för första gången varit på en. Det var en upplevelse.

Dagens sista mässa i katedralen i Antibes

Gudstjänsten började klockan elva i en nästan mörklagd kyrka. En kvinna och en man växlade mellan att säga några ord och leda psalmsång. Ungefär varannan psalm kände jag igen melodin på, bland annat O helga natt och Stilla natt. Sedan kunde jag knappt urskilja några enskilda ord i psalmerna, trots att jag hade facit på papper.

Efter en fem-sex psalmer ringde kyrkklockorna, ljuset tändes och en procession med präster bar runt en dockbebis i kyrkan. Jesusbarnet placerades i julkrubban. I alla fall gissar jag det, krubban var bakom en stolpe från min position sett. Därefter tände en präst de levande ljusen på altaret och en vanlig gudstjänst började.

Klocktornet utanför katedralen lär vara från 1100-talet och ha ett förflutet som vakttorn, eller något annat försvarsaktigt.

Flera likheter mellan protestantisk och katolsk gudstjänst

Det som överraskade mig var att jag kände igen så mycket. Förutom språket är det ändå femhundra år sedan reformationen skiljde den katolska och den protestantiska kyrkan åt. Men Fader vår och trosbekännelsen har samma rytm och låter nästan likadant.

En av prästerna berörde aktuella kriser i världen just nu, ungefär som brukligt är under predikan. Kollekten gick att betala med plastkort, vilket var nytt för mig. Den bars runt i en korg ungefär som kollekthåvarna.

Något som överraskade mig var att folk kom och gick hela tiden. Vi satt långt bak nära den gnekande dörren och den gnekade regelbundet i en och en halv timme.

Mycket folk men inte fullt

Det var lite mer rökelse, fler präster och längre gudstjänst än i de protestantiska kyrkor jag besökt. Jag tror det var runt fem präster vilket gjorde att nattvarden delades ut på flera ställen i kyrkan. Så vitt jag kunde se fick menigheten en oblat medan en av prästerna drack upp vinet.

Uttåget ur kyrkan skedde också till sång. Ett par av prästerna gick med och stod sedan utanför och önskade alla en god jul. Samtidigt lämnade soldaterna som vaktat kyrkan.

Även om det var mycket folk i katedralen av alla åldrar var det fler människor som samlats för att provsmaka julstubben för en vecka sedan. Nu var det senare en engångshändelse medan det finns en lång lista med olika gudstjänster att välja på. Men generellt verkar intresset för religion sjunka.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen