Vandra i storslagen natur

vandra-2407Monte-Carlo, solparasoller och lyxyachter ingick snarare i min bild av franska Rivieran än orörd natur och långa vandringsleder innan jag kom hit. Nu vet jag att båda delar finns. Att det blivit mer vandrarkängor än högklackade i garderoben är helt och hållet en fyrbent familjemedlems fel. Jag tyckte synd om honom, att bara knata fram och tillbaka på en asfalterad strandpromenad var väl inget för stor hund. Kanske fanns det lite natur någonstans?

hund-2219

GR står för Grande Randonnée – långa vandringsleder

vandra-8986

Att vandra i Frankrike är inte lika känt i Sverige som exempelvis pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Eftersom jag inte vandrat den kan jag inte jämföra men jag vet att de franska Grande Randonnée erbjuder varierad terräng, storslagna vyer och – om man vill – långa sträckor.

Väljer man exempelvis GR5 får man sig en rejäl promenadtur mellan Nice och Amsterdam. Rör man sig runt Rivieran är GR51, även kallad Balcon de la Mediterranée, den mest intressanta. Att gå hela vägen mellan Menton och Marseille lär ta ungefär två veckor. Jag har inte gått hela men gått många delar av den lite här och där.

GR-leder är lätta att följa, de har röd-vita markeringar och är väl skyltade. Enda nackdelen är att ifall man tar sig till dem per bil måste man oftast gå fram och tillbaka samma sträcka. Har man karta går det ofta att skapa sig en egen rundtur av lagom längd. Gula markeringar är istället lokala leder som ibland är rundturer.

Stigar längs Medelhavet, över karga berg eller genom lummiga dalar

Vandring är populärt i Frankrike och på helger och skollov är de populäraste stigarna välbesökta. Ja på en del ställen är det snarast lämmeltåg. Samtidigt finns det områden där man kan vandra en hel dag utan att se så mycket som en vallhund. Däremot ser man garanterat en massa blommor. Stigarna i bergen kräver i princip bil men de längs kusten går att ta sig till med tåg.

vandra-8624

Vandring en femtedel av Strövtåg runt Antibes

Eftersom vandring har blivit en favoritsyssla, det finns så många vandringsleder runt Antibes och de erbjuder trevliga fotomöjligheter har vandring blivit ett av huvudområdena i Strövtåg runt Antibes. När detta skrivs består en femtedel av manuset av bilder och beskrivningar av vandringar i olika områden.

Tills boken är klar kanske jag kan fresta med några blogginlägg om vandring? Här är direktlänkar till några trevliga varianter:

Kristina Svensson vandrar ovanför Gréolières

Uppdatering: Vandring och natur blev en egen bok

Delar av ovanstående hamnade faktiskt i en bok! Läs mer nedan.

Gillar du fransk mat och vill vandra på Rivieran?
Vandra på Rivieran – 5 tips för att komma igång
Vill också tipsa om denna artikel för fler tips om hur man hittar fina vandringar.

2 reaktioner på ”Vandra i storslagen natur”

 1. Ja, det instämmer jag verkligen i – det är underbart att vandra längs Rivieran och i alperna ovanför! Nu får jag lust att utforska lederna kring Antibes också. Du vet väl att det finns bra information, både om leder och andra praktiska saker, på http://www.randoxygene.org?

  Mvh Sigrun

 2. Hej Sigrun,

  Vad kul att du hittat hit och lämnat en kommentar.
  Vad har du för favoritleder? Vill du dela med dig?
  Tack också för tipset, vi har hittat mycket inspiration i broschyrerna från randoxygene, särskilt i början när vi inte hade en aning om att det fanns vandring och hur man hittade till dem.

  Hälsar Kristina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen