Franska Rivieran – charm, mat och kultur

Rivieran är namnet på Medelhavskusten i södra Frankrike och västra Italien. Den exakta sträckningen råder det delade meningar om, en del säger att Rivieran börjar vid Toulon, andra i St Tropez i väster. I öster går den till La Spezia på gränsen mellan Ligurien och Toscana. Rivieran delas i franska och italienska Rivieran vid landsgränsen som idag går strax öster om Menton. Historiskt sett har hela regionen mycket gemensamt, något som avspeglar sig i matkulturen. Basilikasåsen pesto heter exempelvis pistou på vår sida om gränsen och räknas som inhemsk. Ravioli och risotto är vanliga inslag på restaurangmenyer.

Côte d’Azur – azurblå kusten

På franska och engelska kallas den franska delen för Côte d’Azur, den azurblå kusten. Namnet kommer från titeln på en i övrigt bortglömd bok av Stephen Liégard. Den azurblå kusten är ett rätt bra namn för havet har ofta en fantastisk djupblå-turkos nyans. Det kan även vara grått, grönt eller mörkblått. Det visar en ny nyans varje dag. Därför tröttnar jag aldrig på att gå ner till havet och fota det. Jag är särskilt förtjust i att göra det i soluppgången. Jag har hundratals, kanske tusentals bilder från havet utanför Antibes.

antibes-54
Jag är inte ensam om att fascineras av ljuset och färgerna. Det har lockat konstnärer till Rivieran i flera hundra år. Många kända konstnärer har verkat här, några av deras ateljéer är idag museer men få av deras verk finns kvar i regionen. Däremot finns det på många platser uppsatta skyltar med bilder av konstverk som är skapade eller föreställer platsen. Jag går exempelvis ofta förbi bilder av målningar av Picasso och Monet på mina promenader runt Antibes.

Pärlband av kända orter

Parfymstaden Grasse, filmfestivalens Cannes, nattklubbarnas Juan les Pins, svenskfavoriten Antibes, huvudorten Nice, furstedömet Monaco och citronstaden Menton. Låter det lockande? Det är bara ett litet urval av de orter som enkelt nås via lokaltåget. Det går mellan Grasse och Ventimiglia två gånger i timmen, förutom när det är strejk, vilket det förvisso är rätt ofta. Grasse ligger förresten inte längs kusten utan en bit upp i bergen som tornar upp sig som en elegant kuliss bakom kusten.

mitt-nice-7446

Kusten är tättbebyggd men det går att vandra på många ställen längs kusten, exempelvis helt eller delvis runt de tre stora halvöarna Cap d’Antibes, Cap Ferrat och Cap Martin. Cap d’Antibes är av naturliga skäl den jag går oftast. Det är tyvärr bara delar av stigen som går precis längs vattnet, stora villor är i vägen på en del ställen. En av dem, Eilienroc, kan man besöka om man råkar pricka in en dag när de har öppet.

Om den smala kusten erbjuder folkliv är de närbelägna bergen oaser där man kan vandra en hel dag utan att träffa annat än fjärilar. Jag uppskattar kontrasterna och att allt finns inom bekvämt räckhåll. Enda dagen vandrarstavar i bergen och nästa bekvämt tillbakalutad på en elegant restaurang.

Redan de gamla grekerna gillade franska Rivieran

Många av dagens badorter har sitt ursprung antingen som grekiska handelskolonier eller som romerska städer. De i sin tur var ofta byggda på äldre lämningar från ligurer och keltoligurer. Deras försvarsanläggningar kallades för oppidum. Jag är fascinerad av historia och har verkligen rantat runt i jakt på att se rester av dessa. Samma sak med romerska ruiner som det finns rätt gott om. De är inte så imponerande som längre västerut i Provence men de finns på oväntade ställen.

antibes-7362

Det mesta av de byggnader vi ser på franska Rivieran idag är byggda under de senaste hundra åren men det finns massor av äldre byar eller gamla stadsdelar kvar med medeltida anor.

Handla mat på marknaden

antibes-7387 Idag kan jag le åt att när jag kom hit första gången 2009 handlade jag baguette i en supermarket. Det var första och enda gången, sedan dess handlar jag allt bröd färskt på bagerier. Mitt stamställe öppnar strax efter sex och bakar kontinuerligt under dagen så att det finns färskt bröd till frukost, lunch respektive middag.

Matmarknaden öppnar klockan åtta och jag är ofta på plats då för att handla perfekta exemplar av säsongens frukt och grönsaker. Jag köper bara det jag ska ha den dagen och slipper därmed spill.

Även osthandlaren får ofta ett besök. Ett par goda ostar, en nybakad baguette, en enkel sallad och ett glas rosé – mer än så behövs inte för en bra middag.

Vill du veta mer om franska Rivieran?

Vill du veta mer om franska Rivierans föreslår jag att du spanar in annat jag skrivit.

  1. Botanisera bland mina blogginlägg från franska Rivieran på tomatsallad.nu. Långa och korta texter: restips, bokrecensioner och artiklar blandas med bilder.
  2. Bläddra i en personlig reseguide från serien Karavan reseguider. De är fullmatade med praktiska tips på restauranger, sevärdheter och hur du ska hitta egna guldkorn.
  3. Mycket mer om franska Rivierans kulturhistoria finns i manus som när detta skrivs ännu inte är utgivna. Det finns ett enkelt sätt att vara säker på att inte missa när de kommer ut. Fyll i din e-postadress och klicka på skicka så skickar jag ett mejl när nästa bok är utgiven.

Kommentera