Antibes – mysig svenskfavorit vid havet

Antibes är en svenskfavorit på franska Rivieran bekvämt placerad mellan Rivieran huvudort Nice och filmfestivalkändisen Cannes. En söt gammal stadskärna, en jättelik hamn, ett imponerande fort, en dignande matmarknad och ett Picasso-museum inramat av gamla murar och långa sandstränder – inte undra på att Antibes är ett populärt resmål!

Antibes-les-Pins

Om Antibes har anrika traditioner är badorten Juan les Pins på andra sidan av Cap D’Antibes av nyare datum. De har växt ihop till en ort, Antibes-les-Pins, där Antibes är dagorten medan les-Pins har alla nattklubbarna. Mellan dem sticker den exklusiva gröna halvön Cap d’Antibes upp. Promenad och badmöjligheterna på Cap d’Antibes är många, exempelvis denna vandring längs havet. Vill man ha utsikt kan man vandra upp till fyren La Garoupe.

Jag anlände till Antibes första gången i mars 2009 och har sedan fotat vandringslederstränder, bagerier, franska hundarvespor, knasiga skyltar, stormar, udda seder och allt annat mellan himmel och jord som råkat intressera mig. Jag har utgått från Antibes men rört mig längs hela franska Rivieran (och ibland in i Italien och Provence också). Alla inlägg i kronologisk ordning hittar du här. Läs vidare i min introduktion till Antibes nedan, klicka på valfri länk i texten (de kan gå till min andra blogg) eller hoppa direkt till mina böcker.

Lätt att ta sig till Antibes

En av Antibes förtjänster är att det är lätt att ta sig hit. Nice flygplats är en av de största flygplatserna i Frankrike med många olika förbindelser till Sverige. Jag har åkt med  Norwegian, Lufthansa, SAS, CityAirlines (nedlagt) och Transavia (har upphört med rutten) från Landvetter, Kastrup och Arlanda. Vilket bolag som är billigast och bäst varierar från säsong till säsong.

Från Nice flygplats tar man spårvagnen en hållplats (gratis) till nybyggda tågstationen St Augustin. Därifrån kan man ta tåget till Antibes. Det går såklart också att ta tåget från Sverige, i så fall har man nytta av boken Rivieran inom räckhåll av mig och Maria Unde Westerberg.

Att köra från Stockholm till Antibes tar runt 24 timmar i ren körtid. Tiden varierar lite beroende på årstid och eventuella köer genom Tyskland. Sommartid kan köerna vara besvärande. Vintertid gäller det å andra sidan att ha koll på snösituationen i passen genom Alperna.

På plats i Antibes behövs ingen bil för man kommer långt med kollektivtrafiken. Enda undantaget är om man vill ut och vandra, då ökar bil antalet vandringsleder.

Många restauranger i Antibes

Antibes har flera krogar som fått stjärnor i Guide Michelin och massor av andra restauranger, allt från exklusiva fiskrestauranger till mysiga små pizzerior. Generellt gäller precis som på andra platser att man får betala för havsutsikt och att de billigare restaurangerna ligger en aning utanför turiststråken. De flesta restauranger har öppet enbart för lunch och middag, det vill säga ca 12-14 och ca 19-22. Drabbas man av hunger däremellan finns kebaberior, caféer och strandbarer.

Söndagsstängt, lokala nyheter, väder och boende…

Förr var allting stängt söndagar och helgdagar, inklusive den stora mataffären Carrefour. Nu har detta luckrats upp. Mataffärerna i centrum har öppet på söndag förmiddag men anländer man på söndag eftermiddag och är hungrig får man hålla till godo med små jourbutiker. Sommartid har affärerna mer generösa öppettider. Glasskiosker och souvenirbutiker är ofta öppna även söndagar.

Lokala nyheter på engelska finns på Radio Riviera. Jag får många frågor om väder och val av kläder, här är ett svar. Många som besöker Antibes drömmer om att skaffa sig ett boende. Jag har därför listat för- och nackdelar med en lägenhet i Antibes.

Vill du läsa mer om Antibes?

Varje färgad länk i denna text leder till mer läsning om just det ämnet. Jag har nämligen flitigt delat med mig av mina fynd. Jag har också i många år skrivit på en bok med mina allra bästa bilder från Antibes. Så länge att det blev en hel bokserie.

Vill du veta mer om mysiga Antibes har jag ett par förslag.

  1. Botanisera bland mina blogginlägg med etiketten Antibes på tomatsallad.nu. Där finns allt från restips till dagboksanteckningar från egna resor till Nice. Långa och korta texter blandas med bilder.
  2. Läs kapitlet om Antibes i den personliga och praktiskt inriktade reseguiden Mitt Nice. Guideboken publicerades första gången 2015 och har uppdaterats och tryckts om flera gånger.
  3. Håll utkik efter titlar i serien Kristinas strövtåg. I dem står det mer om mat- och kulturhistoria på franska Rivieran. Du kan enkelt hålla koll på kommande böcker. Fyll i din e-postadress och klicka på skicka så skickar jag ett mejl när nästa bok är utgiven.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen