70 år med Tarte Tropézienne – klassikern från Saint-Tropez

I år firar Tarte Tropézienne 70 år. 🥐🍾

Legenden om hur den fick sitt namn har nästan samma ikonstatus som själva bakverket. På försommaren 1956 var ett franskt filmteam i Saint-Tropez för att spela in utomhusscener till filmen ”Et Dieu… créa la femme”. En lokal konditor bjöd teamet på sina kreationer. Filmens unga stjärna, Brigitte Bardot, blev så förtjust att hon föreslog den skulle döpas efter platsen.

Konditorn Alexandre Micka var en polack som flyttat till Rivieran efter andra världskriget. Enligt vissa källor hade han ärvt receptet från sin mormor, enligt andra uppfann han bakverket 1955. Hans recept är hemligt men det finns otaliga varianter.

En variant, uppe vid fyren i Antibes.

Kedja som bara gör Tarte Tropézienne

Idag finns det en kedja som bara tillverkar just dessa bakverk. De har ett café på flygplatsen i Nice och numera en butik i Antibes. Den ligger snett mitt emot À l’epi d’or, i lokalen där det varit en lång rad med bagerier (varav det som låg där för tio år sedan var min favorit).

Lilian Bonnefoi har gjort La Trop’ d’Antibes

Fortsätter du neråt på Rue de la Republique så har Lilian Bonnefoi öppnat sitt tredje ställe i Antibes. Bild nummer tre är därifrån. Det ser ut som en Tarte Tropézienne vid första anblicken men det är en variant med namnet La Trop’ d’Antibes. Givetvis var jag tvungen att prova! Det var typ en briochebulle smaksatt med apelsinblomsvatten men krämen var smaksatt med mandel istället för vanilj och i mitten fanns grapefruktkompott. Riktigt gott!

Vad tycker du, gillar du Tarte Tropézienne? Eller har du annan favoritbakelse?

2 reaktioner på ”70 år med Tarte Tropézienne – klassikern från Saint-Tropez”

  1. Tarte Tropezienne är sååå gott! Vi handlar alltid en 6a mini tropz på flygplatsen i Nice vid ankomst.

  2. Vad kul! Jag tycker de är rätt goda men har liksom undrat, är det verkligen tillräckligt många som köper dem?
    Men det är ju en kul grej att handla när man kommer. Jag kanske ska prova jag med.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Rulla till toppen