Kung René och muscatdruvorna

Vad har de här två bilderna gemensamt? Jo statyn föreställer kung René I som håller en klase muscatdruvor i handen. Druvorna i skålen är riktigt mörka muscatdruvor. Statyn står i Aix-en-Provence och orsaken till att det är just denna typ av druvor i handen är att René sägs vara den som introducerade muscatdruvorna till Provence.

Det finns många muscatdruvor från vita till nästan svarta men en av de finaste sorterna används till det berömda (och goda) söta Rhônevinet Muscat de Beaumes de Venise. Druvorna i skålen på bilden är hur söta som helst och det är svårt tro att de överhuvudtaget är släkt med de druvor som säljs i plastbyttor i Sverige.

Den gode René var inte bara greve av Provence utan också under delar av sitt liv hertig av Anjou, greve av Piedmont, hertig av Bar, hertig av Lothringen, kung av Neapel, titulär kung av Jerusalen och Aragonien (inklusive Sicilien, Mallorca och Korsika). Han var dock inte så värst skicklig i att hålla fast vid titlar och länder som han ärvt. Däremot gynnade han kulturlivet och fick därför tillnamnet den gode: Le bon roi René.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen