St Tropez är fint men ingen favorit

St Tropez är en av de mytomspunna platserna längs franska Rivieran: lata dagar, heta nätter och överdådiga drinkar. St Tropez är synonymt med Birgitte Bardot, det var filmen filmad här som gjorde henne känd och det var Birgitte Bardot som gjorde St Tropez berömt.

Idag är St Tropez lika berömt som tillhåll för jet-set som för de oändliga bilköerna under högsäsong. Byn ligger längst ut på en udde och bilvägen korkar snabbt igen. Det bästa sättet att ta sig till St Tropez är med båt. Har man ingen egen skuta i miljardklassen kan man åka turistbåt tvärs över bukten från St Maxime eller ta en längre tur från Cannes. Ett annat alternativ är att vänta med att åka dit tills det är höst och trängseln lagt sig.

St Tropez hör inte till mina favoritplatser längs Rivieran. Jag tycker förvisso att den pastellfärgade byn är charmig, det går inte att inte tycka det. Det är bara det att jag inte tycker att den motiverar resan, trängseln och prisnivån. Jag minns inte längre vad kaffet i hamnen kostade men jag minns att jag reagerade på att det var bland de dyrare jag druckit.
Den som ändå vill resa dit rekommenderar jag en artikel i SVD där Jan Söderqvist bjuder på sina fem bästa tips.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen