Klosterön St Honorat

St Honorat är den yttre av de två bebyggda Lérinöarna utanför Cannes. Ön är känd för sitt kloster som ursprungligen grundades antingen år 400 eller 410 av munken Honorat. Klostret har tidvis varit en betydande maktfaktor och jordägare i regionen. Så här 1600 år senare finns det återigen munkar på ön. De försörjer sig bland annat på att odla rött och vitt vin som säljs på plats. Det vita av chardonnay har serverats för G20 toppar. Vinet kostar när detta skriva €26 till €125 kronor flaskan. (Som jag nu provat).

Det befästa tornet lockar till besök

Den historieintresserade åker till St Honorat för det befästa tornet som står magnifikt i vattenbrynet. Det började byggas på 1000-talet. Det mesta av det vi ser idag är från 1200-talet. Det har kallats Rivierans vackraste byggnad och det är möjligen att ta i men visst är det läckert? Det har fått ett eget avsnitt i Strövtåg runt Antibes och jag har varit på ön flera gånger för att försöka ta bästa bilden av byggnaden.

Vacker liten ö

Förutom tornet och det moderna klostret är ön en behaglig plats för en promenad eller picknick. Ön är bara 1,5 kilometer lång och 400 meter bred och helt platt. Runt hela ön går en bred stig som skuggas av Aleppotallar. Stigen passerar förbi flera kapell. Det finns många picknick-bord uppställda. Munkarna påbjuder ordnad klädsel och tystnad men det hindrar inte många från att ta ett dopp i någon vik längs kusten.

Båt från Cannes

Båt till St Honorat avgår från Cannes vår, sommar och höst. Under sommaren är trafiken tätast. Missa inta att vår och höst har färjan lunchuppehåll. Det finns en restaurang La Tonnelle som är öppen för luncher. Den har en avdelning med självservering där man kan köpa läsk och glass. I övrigt finns det butik där munkarnas vin säljs, en enkel toalett och några vattenposter.

St Honorat på bokomslaget till Upplev historiska Rivieran

Sedan jag skrev ovanstående har jag stuvat runt lite i mina böcker.

https://www.kristinasvensson.se/upplev-historiska-rivieran/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen