Provence – hem för solens mat

Lila lavendelfält, soldränkta stenhus och rustika familjerestauranger. Välbevarade romerska byggnadsverk, lyxiga hotell och vackra vandringsleder. Provence har något att erbjuda för alla resenär och är lika populärt varje år.

Provence är en del av Provence-Côte d’Azur-Alpes Maritimes

Provence är ett trassligt kapitel för det är inte alldeles säkert att man menar samma område när man pratar om Provence. Om vi börjar med den enkla delen så kommer namnet från romarna. De kallade sin första provins utanför den italienska halvön för Provincia. De kallade den även för Provincia Gallica, Provincia Narbonensis och några andra namn. Gallica betyder att det beboddes av galler och Narbonensis kom från huvudstaden Narbonne. Provincia var mycket större än dagens Provence och sträckte sig bort till Spanien och en bra bit upp i Alperna.

Idag ingår Provence i den franska regionen Provence-Côte d’Azur-Alpes Maritimes eller PACA. Det är den region som ligger i sydöst och är betydligt mindre än den romerska Provincia. Provence är fortfarande ett rejält geografiskt område, även om jag enbart kallar de tre departementen Var, Vaucluse och Bouches du Rhône, för Provence och lämnar Alperna och Kustalperna utanför. När jag gett mig på att lära mig mer om området och skriva om det har jag dessutom insett att det finns stora inbördes skillnader bara inom mina tre departement.

avignon-6155

Aix och Marseille har växlat i betydelse

Tre städer sticker ut i Provence: Avignon, Aix och Marseille. Ringmursinringade Avignon vid den stora transportleden Rhône är något av ett specialfall. Staden lever på sitt arv från 1300-talet då påvarna med sina stora entourage intog staden. Störst är påvepalatset men det finns många fler byggnader från den tiden. Dessutom har ruinen av påvens sommarslott på en kulle utanför staden gett namn till ett prestigefullt vin, Châteauneuf du Pape.

Den idag lugna universitetsstaden Aix är grevskapets forna huvudstad från den tid då Provence styrdes av egna grevar. Eller snarare på den tid som olika grevar ömsom slogs om, och gifte till sig, Provence. Kung René höll exempelvis hov i Aix. Det är han med muskatdruvorna och en egen vingård i miniappellationen Palette.

Marseille i sin tur är en av Frankrikes allra äldsta städer och idag landets näst största stad. Det är en dynamisk storstad med allt vad det innebär. Det finns allt från områden en turist inte vill sätta sin fot i till trestjärniga krogar.

Aix och Marseille ligger nära varandra och Aix fungerar idag som något av en välbärgad förort till Marseille. Genom historien har de ibland har de blomstrat samtidigt men oftast har de växlat i betydelse. Starkt förenklat så var grekerna i Marseille och romarna i Aix. Under korstågstiden hade Marseille ett uppsving. Sedan kom 1300-talet med pesten som slog mot båda. 1400-tal fram till revolutionen dominerade Aix. Från franska revolutionen till andra världskriget Marseille, därefter Aix igen. Nu vill även Marseille vara attraktivt och genomförde ett stort upprustningsprogram till kulturhuvudstadsåret 2013.

marseille-03

Solens mat

Det är inte bara städerna som har diametralt olika karaktär utan även landskapet. Provence erbjuder en vacker kuststräcka, skogsklädda kullar, dramatiska berg och bördiga slätter. Detta avspeglas i maten som har tydliga lokala skillnader. Längs kusten dominerar havets gåvor. Marseille vill gärna kalla sig för hemvist för fisksoppan/grytan Bouillabaisse men den finns givetvis i många versioner längs kusten. Vintertid är högsäsong för olika skaldjur. I Cassis är sjöborre tillsammans med det lokala vita vinet en specialitet.

I floddeltat Camargue skördas flingsalt och odlas rött ris. Där lever också stora flockar av svarta tjurar som förutom att de används till tjurfäktningar i Arles serveras i grytor. Det finns också en särskild torkad korv från Arles. Det är den enda delen där nötkött har en stor roll. I resten av Provence dominerar får eller getter. Det finns oräkneliga getostar att prova sig igenom.

Prickar man in rätt tid på våren är stora fält i Luberonbergen alldeles vitrosa när fruktträden blommar. Cavaillon må vara en ganska tråkig ort, men de orange melonerna därifrån är fantastiska och något jag vill ha varje dag under sommaren. Solens mat är ett säsongsbetonat kök. Man äter de råvaror som råkar vara i säsong just då. Och handlar dessa på den lokala matmarknaden. På bilden marknaden i Aix.

aix-43

Vill du veta mer om Provence?

Vill du veta mer om franska Rivierans huvudort föreslår jag att du spanar in annat jag skrivit.

  1. Botanisera bland mina blogginlägg från Provence på tomatsallad.nu. Långa och korta texter: restips, bokrecensioner och artiklar blandas med bilder.
  2. Bläddra i den personliga reseguiden Mitt Provence som presenterar Provence indelad i olika områden. Varje område har en praktiskt karta och är fullmatad med praktiska tips på restauranger, aktiviteter och hur du ska hitta egna guldkorn. Guideboken publiceras mars 2017.
  3. Mycket mer om Provence kulturhistoria finns i manus som när detta skrivs ännu inte är utgivna. Det finns ett enkelt sätt att vara säker på att inte missa när de kommer ut. Fyll i din e-postadress och klicka på skicka så skickar jag ett mejl när nästa bok är utgiven.

[mc4wp-form]

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen