Violbyn Tourrettes sur Loup – en populär village perché

Tourrette sur Loup är känd som violbyn. Byn har en violfestival på våren som minne från tiden när byn var omringad av violodlingar. Det odlas fortfarande violer även om odlingarna har krympt och gjort plats för villor. Blomman används som symbol för en promenad i byns gränder och i en av dem säljs det violglass. Jag har även råkat på violsyrup härifrån på en restaurang i Antibes.

Tourrette sur Loup är som namnet antyder en av byarna längs floden Loup. Den har sällskap av exempelvis Pont sur Loup (där det tillverkas kanderade violer) och Bar sur Loup. Jag skulle säga att av dessa är det nog Tourrettes som är den som är mest välbesökt av turister. Men så är den särskilt söt också.

De kallas village perché

De kallas village perché dessa ursöta byar som klänger på en kulle. Jag har besökt mängder av dem genom åren och hittat olika favoriter. Ett tag trodde jag att jag skulle besöka alla men det skulle bli en bokserie i femton band ungefär.

Bilderna i detta inlägg är tagna på ungefär samma plats, den ena med mobilen (som börjar bli ålderstigen nu men var den med bäst kamera när jag köpte den). Den andra är tagen med min Canon 6D och makrot som jag använt i mer än ett decennium nu. Nästan lika länge som jag jobbat med detta bokprojekt med andra ord. Men nu så händer det grejer. Ja inte just när jag sitter och skriver i sociala medier men annars.

Jag vet inte riktigt var Tourrettes ska vara med någonstans. Byn skulle till exempel kunna vara med i kapitlet om medeltida byar i Upplev historiska Rivieran, eller bland typiska matvaror hämtade i terrängen i Ett år runt Antibes eller bland berättelser längs floden Loup i Strövtåg runt Antibes. Vi får se!

(Bilderna ovan har tidigare publicerats i sociala medier men jag gillar att ha dem här också).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen