Böcker som utspelar sig på franska Rivieran

Jag har ett projekt att läsa böcker som utspelar sig på orter jag har besökt på franska Rivieran (eller i närheten som Provence eller Monaco). Jag har läst ett par stycken men det finns många fler. Vill ha hjälp med att hitta dem. Skriv en kommentar om du har tips. Dessa har jag hittat hittills. 

Jag dödar av Giorgio Faletti

Jag dödar är en italiensk deckare som börjar tre dagar efter Monacos Grand Prix med mordet på en formel 1-förare. För att lösa mordgåtan och sätta fast seriemördaren rör sig de två hjältarna, en monegaskisk kommissarie och en amerikansk FBI-agent, en hel del längs Rivieran. De äter skaldjur på Café de Turin i Nice, de åker motorvägen A8:an, de letar bevis i Cassis, samarbetar med polisen i Menton och dessutom bor en av dem i medeltidsbyn Eze.

Provence-trilogin av Peter Mayle

Peter Mayles Provence-trilogi behöver kanske ingen närmare presentation? Den första, Ett år i Provence, utspelar sig i Ménerbes i Vacluse och den tredje Tillbaka till Provence i Apt, Marseille och Cavaillon. Tvåan har jag inte läst ännu.

Rivieraruffel av Bo Wiberg

Min goda vän och författarkollega Bo Wiberg har efter ett händelserikt liv slagit sig ner på en båt i Medelhavet där han läser och skriver böcker. Rivieraruffel är en trivsam deckare där fokus ligger på kluriga identitetsbyten, smarta kupper och oväntade allianser. Utspelar sig Korsika, Port Camargue, La Gaude, St Maxime, Cannes och Vence. Rekommenderas varmt.

Parfymen av Patrick Süskind

Boken om mördaren Jean-Baptiste Grenouille som föds på fiskmarknaden i Paris, saknar egen kroppslukt men i gengälld har ett fantastiskt luktsinne gavs ut 1985 och delar läsarna i de som tycker den är fantastisk och de som inte gillar den alls (själv har jag fastnat tidigt i boken). Den utspelar sig i alla fall på 1700-talet bland annat i Paris och Grasse.

Åren i Paris av Paula McLain

Huvudperson i den här boken som på originalspråk heter The Paris Wife är Hemmingways första fru Hadley. Den utspelar sig på många platser i USA och Europa på 1920-talet. På slutet dyker Juan les Pins upp vilket givetvis fick mig att kila över och titta lite efter de platser som förekommer i boken.

Länkarna i texten går till blogginlägg jag skrivit om böckerna. Nu vill jag ha fler böcker att läsa.  

2 reaktioner på ”Böcker som utspelar sig på franska Rivieran”

 1. Jag har fått in några tips via Facebook och Twitter t ex Hemingways Garden of Eden och följande av Simenon;
  Strip-tease
  På söndag
  Liberty bar
  Min vän kommissarie Maigret
  le Commissaire Maigret à Porquerolles
  Det sistnämnda tipset kom med följande extrainformationen: Simenon var belgare. Han bodde ibland på Rivieran. Han påstod att han legat med 10 000 kvinnor (stackars dom!). Han sägs ha skrivit 400 böcker, många under pseudonym. Han är i mina ögon oöverträffad som författare av psykologiska romaner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen