Glad påsk alla som gillar franska Rivieran

Glad påsk alla som gillar franska Rivieran (eller råkat hitta hit in av andra skäl). Det är egentligen för tidigt att säga så i Frankrike. Enligt bloggaren Jan Granath är det först på påskdagen som man önskar varandra Joyeuse Pâques. Biten med att spika upp någon på kors är inget som man direkt hurrar över eller firar. Längre västerut, runt Perpignan, lever traditionen med botgöringsprocessioner under långfredagen kvar. Men på Rivieran är långfredagen en vardag. Detta kändes lite udda i början då fransmännen annars firar en del katolska helgdagar som vi inte gör.

En tradition som jag inte vet om den lever kvar är att på skärtorsdagen besöka flera kyrkor. Så var det i alla fall förr. Något som är kvar är berättelsen att på skärtorsdagen tystnar alla kyrkklockor som ett uttryck för sorg. De ger sig sedan iväg på utflykt, inte till Blåkulla utan till Rom. I Vatikanen står påven redo att fylla kyrkklockorna med ägg. Den nuvarande verkar favorisera chokladägg, medan hans företrädare satsade på hönsägg.

Ägg, lamm och tårta på fransk påsk

Kyrkklockorna återkommer på påskaftonens kväll fulla med ägg. Påskdagen är den stora äggdagen. Jag har sprungit på lite olika äggtraditioner. En bataillle d’œuf  kan bestå av att familjen målar hårdkokta ägg och sedan knackar man dem på huvudet på varandra. Den som klarar sitt ägg helt har vunnit. Sedan finns det äggjakt La Chasse aux Oeufs. De verkar arrangeras mest längre norrut.

Efter att ha målat och ätit ägg i alla de former står lamm på menyn. Franska bagerier missar förstås inte en chans att sälja en tårta eller tre så skyltfönstren är fulla med sådana.

Lilian Bonnefoi är min senaste favorit i Antibes.

Hur firar du fransk påsk?

Ovanstående är några franska påsktraditioner jag hittat hos andra bloggare. Har du som läser detta hittat några andra? I år är jag inte på plats vilket känns lite märkligt. Men jag var tvungen att välja mellan att fira påsk eller att dra mig tillbaka med datorn för en rejäl arbetsperiod. Det blev det sistnämnda. Enligt planen skulle min formgivare få de första kapitlen på nästa bok veckan före påsk. Eftersom jag sedan i höstas har jobbat med ett helt annat uppdrag så jag ligger efter.

Så jag önskar dig som läser en glad påsk och mig själv lycka till med jobbet!

Ett år runt Antibes, Ett år i Härjedalsfjällen och Strövtåg i Funäsfjällen är de tre första delarna i serien Kristinas strövtåg. Nästa del ska bli Upplev historiska Rivieran.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen