Pont Julien romersk bro i Lubéron

Le Pont JulienLe Pont Julien är en romersk bro över Calavon. Du hittar den mitt emellan de söta byarna Bonnieux och Roussillon i Lubéron-delen av Provence.

Jag har inte lyckats googla fram så värst mycket information om bron, den tillhör inte någon av de större eller mest kända sevärdheterna i Provence. I guideböckerna är den omnämnd i förbigående.Calavon fr Pont JulienDen sägs vara byggd runt 300 före Kristus som en del av Via Domita mellan Turin och Narbonne. Den användes i så fall i drygt tvåtusen år för 2005 byggdes en ny bilbro bredvid och Pont Julien blev reserverad för cyklister och gående. Ryttare till häst hänvisas också till den nya bron.Le Pont Julien valvJag tog dessa foton igår. Vi var på resa i Peter Mayles Lubéron. Pont Julien ingick inte alls i den utflykten men jag röstade för en avstickare. Allt sedan jag åkte till Trophée des Alpes och Fréjus i jakt på romerska lämningar har jag ett gott öga till sådana.Le Pont JulienVi var inte där speciellt länge men på de första bilderna är det ett kompakt molntäcke med snö i luften och på de sistnämnda solsken från nästan klarblå himmel. Det var en utmärkt sammanfattning av väderleken som växlande flera gånger mellan dessa ytterligheter under dagen.

De fotona har blivit favoriter i flera böcker

Bilder från denna resa har hittills hamnat i böckerna Mitt Provence och Ett år runt Antibes.

2 reaktioner på ”Pont Julien romersk bro i Lubéron”

  1. That’s a great bridge. There’s something wonderful about the aesthetics of many pre-1900 bridges. I hope the new bridge has a complementary design.

  2. Thank’s, I agree that it is a nice bridge and I am glad we went and had a look at it. Unfortunately the new bridge is a modern dull concreate thing. I avoided it at all costs in the pics.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen